Descifrarea semnelor de întreţinere a hainelor

Pentru unii dintre noi descifrarea simbolurilor de pe etichetele hainelor poate părea la fel de dificilă ca şi descifrarea unui mesaj Morse.

De fapt lucrurile devin foarte simple odată familiarizaţi cu tipurile de instrucţiuni şi simbolistică aferentă etapelor, care trebuie parcurse pentru a obţine, nu numai o haină curată, dar mai ales una nedeteriorată.

Există cinci categorii de instrucţiuni: de spălare, de înălbire, de uscare, de călcare şi de curăţare chimică. În general, fiecare categorie cuprinde indicaţiile de bază necesare întreţinerii produselor de vestimentaţie, precum şi semne de avertizare sau interzicere a unor procedee sau etape, care pot conduce la o deteriorare vizibilă instantanee, sau în timp.


spalare   Spălare. Procesul de spălare include toate, sau doar unele din următoarele operaţiuni: înmuiere, prespălare, spălarea propriu-zisă (manuală sau automată, cu indicarea temperaturii optime de spălare), clătire şi stoarcere (prin centrifugare sau răsucire).

inalbire  Înălbirea. Unele articole vestimentare pot fi supuse procesului de îndepărtare a petelor sau redării aspectului de alb imaculat înainte, după sau în timpul spălării.

uscare   Uscarea hainelor se poate face atât la maşină cât şi prin atârnare pe frânghie; pentru fiecare din aceste două posibilităţi pot exista mai multe variante, în funcţie de ţesătura sau croiala hainei.

calcare   Călcarea. Acest proces are drept scop nu numai restabilirea formei şi aspectul   produsului vestimenar curăţat, dar şi unul igienic, deoarece temperatura de călcare are o acţiune sterilizantă. Instrucţiunile de călcare trebuie să indice în primul rând temperatura optimă de călcare şi posibilitatea folosirii sau nu a aburului.

curatare chimica Curăţare chimică. În cazul în care articolul de îmbrăcăminte se poate curăţa numai cu solvenţi organici, e bine să ştim dacă haina noastră trebuie curăţată cu un anumit solvent,  sau dacă există vreunul care trebuie evitat din start.


Semne pentru spălare


 semnedeingrijire

To Top