Descrierea materialelor

Materiale folosite la produsele comercializate

 

Materialele textile folosite la fabricarea rucsacilor, sacilor de dormit, corturilor şi a altor produse din industria Outdoor au două unităţi de măsură. Unităţile de măsură nu se referă direct la ţesătură, ci la firul din care acestea sunt ţesute.

1,-DECITEX, se foloseşte prescurtarea Dtex sau Detex.

Exemplu: 600 Dtex, materialul astfel marcat este ţesut din fir care are 600 gr./10.000 m. Grosimea materialelor marcate cu 600 Dtex sunt variabile în funcţie de grosimea firului. La aceeaşi greutate firele sunt diferite ca şi grosime în funcţie de compoziţia lor, Poliamid ( PA sau NY), Poliester ( PES ), Polipropilenă ( PP )

Această unitate de măsură nu este foarte răspândită.

2,- DENIER, se foloseşte prescurtarea D sau Den. Unitate de măsură anglo saxonă raportată la 10.000 Yarzi  ( 9144 m ). Este cea mai răspândită pe plan mondial, din acest motiv o întâlnim la majoritatea produselor. Exemplu : 500 D, materialul astfel marcat este ţesut din fir care are 500 gr./ 9.000 ml.

 

Denumire material

Descriere

Durawrap

Băţ din fibre de sticlă îmbrăcat în strat polyester pentru prevenirea ruperii.Destinaţie-băţ cort

Fibreglass

Băţ din fibre de sticlă. Destinaţie-băţ cort

 Dural 7075 T9

Băţ cort solid din aliaj de duraluminiu.Greutate redusa. Rezistenta buna la intemperii.

Poliester cu strat de poliuretan

Ţesătură polyester cu strat poliuretan  ce asigură impermeabilitatea şi flexibilitatea chiar şi la temperaturi extrem de joase. În caz de expunere la soare sau la temperaturi ridicate îşi menţine calităţile timp îndelungat. Rezistent la razele UV.

           Polyamid ripstop

Ţesătură din fire nylon,  în care  sunt ţesute fibre de rezistenţă sporită pentru a preveni sfâşierea materialului în caz de agăţare. Destinaţie- folie exterioară, folie interioară cort.

                   Conduit Fr

Ţesătură polyester respirant, cu strat poliuretan ce asigură impermeabilitatea materialului.

 70 D Nylon Taffeta 3000 mm PE

Ţesătură hidrofobă din fire nylon impermeabilă, durabilă. Stratul poliuretan  şi stratul DWR (durable water -repellent) asigură impermeabilitatea şi durabilitatea materialului. Destinaţie- folie sol pentru cort. 

corduralogo

Ţesătură din fire nylon rezistentă la abraziune, sfâşiere, străpungere, rupere. Viaţa medie la climă temperată este de 14 - 16 ani. În intervalul termic - 20 ºC + 30 ºC nu îşi schimbă proprietăţile semnificativ. Nu se întăreşte, şi nu devine excesiv de moale. Se decolorează relativ repede faţă de viaţa sa medie. Expus la soare, culorile îşi pot schimba nuanţele, în cazul în care nu sunt tratate special, împotriva radiaţiilor UV. Rezistenţă  de 10 ori mai mare decât bumbacul, de 3 ori decât poliesterul, de 2 ori decât nylonul . Destinaţie –rucsac, parazăpadă, parte superioară încălţăminte.

Nylon 6( Poliamidă)

Ţesătură din fire nylon  cu rezistenţă mare la abraziune, sfâşiere, străpungere, rupere. Expus la soare, culorile îşi pot schimba nuanţele în cazul în care nu sunt tratate special, împotriva radiaţiilor UV. Ţesăturile fabricate din acest fir au viaţa medie la climă temperată de 10-12 ani. Produsele fabricate din acest material, pot fi folosite în maximă siguranţă în intervalul termic –20 ºC +30 ºC. Destinaţie- rucsac.

Hicor

Ţesătură din fibră polyester cu rigiditate ridicată, rezistentă la abraziune şi durabilă. Peliculizat cu poliuretan pe partea interioară, ce asigură impermeabilitatea pe suprafaţă. Destinaţie- rucsac

3D Mesh

Ţesătură tridimensională ce  permite aerului să treacă fără rezistenţă prin zonele de sprijin ale structurii de susţinere al rucsacului. Destinaţie-sistem spate rucsac

midoralogo

Ţesătură polyester (300D, 600D 1000D) Durabil şi foarte rezistent la abraziuni. Stratul de poliuretan asigură impermeabilitatea materialului.

 

dyneemalogo

Fibră sintetică bazată pe polietilenă cu rezistenţă mare la apă, umiditate, chimicale, radiaţii UV şi micro-organisme. Este de 15 ori mai puternic decât oţelul. Obiectele realizate din dyneema nu sunt dinamice. Destinaţie corzi, cordeline

 hollow1logo

hollow4logo

hollow6logo

Holofibrele cu 1/4/6 canal(e) sunt fibre spiralate din poliester care conţin 1/4/6 canale în interior. Aerul din aceste canale conferă calităţi izolatoare. Datorită proprietăţilor elastice şi dispunerii specifice, aceste fire se remarcă prin faptul că, după desfacerea sacului de dormit, acesta îşi redobândeşte volumul iniţial, holofibrele umplând spaţiul dintre camerele de aer ale sacului de dormit. Un strat foarte subţire de silicon aplicat pe aceste holofibre ajută la fixarea perfectă a acestora şi scade posbilitatea de frecare între ele.

Holofibrele oferă excelente proprietăţi izolatoare chiar şi atunci când gradul de umiditate din aer este foarte ridicat, nu au capacitate de absorbţie, se usucă foarte repede şi sunt hipoalergenice. Sunt foarte uşor de întreţinut şi pot fi spălate şi uscate normal.

treviralogo

Fibră  spiralată polyester cu caracteristici izolatoare, folosit pentru umpluturi sac de dormit. Asigură şi menţine temperatură plăcută şi condiţii bune pentru somn.

 primaloftlogo

 

Material de izolare termică. Combină avantajele holofibrelor şi a microfibrelor: greutate mică, izolare termică excelentă. Are caracteristici aprope asemănătoare cu puful de gâscă,  dar nu absoarbe apa şi datorită calităţilor de izolare termică, rămâne practic neatins în condiţii de umiditate. Se spală în maşina de spălat, se usucă repede.

 Polycotton

Material moale din fire de bumbac si polyester. Combină avantajele bumbacului cu cele a poliesterului. Absoarbe umezeala.

termolitelogo

O holofibra de înaltă calitate, cu 7 canale pe fiecare fibră, ce captează şi reţine căldura corpului. Ideal pentru a fi folosit pe tot parcursul anului. Îşi menţine calităţile de izolare chiar şi în condiţii de umezeală. Se poate spăla în maşina de spălat, se usucă rapid.

grilamidlogo

Material  care este folosit în fabricarea ochelarilor de sport. Se distinge prin flexibilitate sporită şi  durabilitate remarcabilă în comparaţie cu policarbonatul.

PC

Un material din fibră de carbon flexibil, uşor şi rezistent la abraziuni. Destinaţie - ramă, lentile ochelari sport.

Acetat

Material  de origine naturală, obţinut din prelucrarea celulozei,cu caracteristici antiaburire. Folosit pentru lentile de ochelari sport.

 gelanotslogo

Este o membrană hidrofilă, laminată destinat hainelor de sport. Asigură protecţie împotriva vântului şi a ploii, în acelaşi timp asigură temperatură constantă, atât în cazul depunerii de efort fizic cât şi în caz de staţionare. Cu deosebire de celelalte membrane microporoase, gelanots nu are pori. În ciuda acestui fapt are capacitatea de a evapora transpiraţia, datorită microstructurii realizate din poliuretan special. În caz de efort fizic corpul se încălzeşte şi începe să transpire. Aceşti vapori de umezeală sunt absorbite de membrană şi împinse spre exterior. Membrana Gelanots îşi menţine calităţile timp îndelungat.
Rezistenţă la apă- 20 000 mm H2O
Aerisire- 20 000 g H2O/m² /24h

 nylon6.6logo

Material elastic din fire de nylon extra rezistent în timp la uzură, se foloseşte pentru a întări cele mai solicitate părţi ale îmbrăcămintei.  Foarte flexibil permiţând o liberă mişcare a utilizatorului.

supratexlogo

Material cu membrană  rezistent si respirabil.

Rezistenţă la apă: 5000 mm/24h
Aerisire: 5000 g vapori/cm2/24 h

 technosoftlogo

O ţesătură cu structură microporoasă, uşoară, fabricată din microfibră polyester, peliculizat cu poliuretan. Abilităţile de termoizolare, respirabilitate şi capacitatea de absorbţie scăzută, asigură confort purtătorului.

 drytechlogo

Strat poliuretan inovativ, cu structură microporoasă, ce ajută la evacuarea umezelii.

drypeak600logo

Strat impermeabil şi respirabil. Se foloseşte pentru materiale destinate hainelor de sport.

Rezistenţă la apă 6 000 mm H2O
Respirabilitate  6 000 g/m2/24 h

 drypeak3000logo

Strat poliuretan microporos cu raport bine echilibrat între impermeabilitate şi respirabilitate. Asigură protecţie împotriva ploii şi zăpezii. Se foloseşte pentru haine destinate activităţii outdoor.

 drypeak1500logo

Strat de poliuretan microporos, rezistent la abraziuni. Materialele textile peliculizate cu DryPeak 1500 asigură protecţie împotriva vremii nefavorabile.

teflonlogo

Este un tratament pentru ţesături pe bază de apă ce oferă protecţie împotriva petelor şi a murdăriei. Nu afectează aspectul materialului original. Oferă materialului  impermeabilitate neafectând capacitatea  de respirabilitate. Respinge murdăria.

VapourTech

  Un poliester hydrofobic format din fibre cu microcanale, astfel materialul nu absoarbe ci transportă transpiraţia corpului spre exterior, oferind purtătorului un confort ridicat. Este un material pentru  termoreglare, de înaltă performanţă, care a fost dezvoltat pentru a face faţă în orice condițiimeteo. Vă ține cald şi uscat la temperaturi joase, respectiv răcoare şi uscat la temperaturi ridicate.

gorelogo

Membrană alcătuită din două componente. Este recunoscut ca cel mai durabil material impermeabil/respirant existent. Porţiunea PTFE (ePTFE) extinsă conţine peste 1,4 miliarde pori microscopici pe metru pătrat. Datorită mărimii sale (care este mai mic decăt o picătură de apă, dar mult  mai mare decăt molecula de vapori )  apa în forma sa lichidă nu poate penetra membrana, dar vaporii  de umezeală trec cu uşurinţă.

În structura PTFE  este integrată o substanţă oleofobică, care permite evacuarea moleculelor de umezeală, dar nu permite trecerea vântului prin material.

Microfleece

Microfleece-ul este o ţesătură care imită lâna, a fost fabricată cu scopul de a întrece calităţile lânii naturale.  Nu reţine apa, este foarte uşoară, comodă, respirabilă. 

thermodrylogo

Material tricotat,  fabricat cu tehnologie avansată. Se usucă rapid. Umiditatea, rezultată în urma efortului fizic este absorbită de fibrele thermodry, lăsând corpul uscat. Destinaţie- lenjerie de corp.

classic200logo

Asigură protecţie termică la greutate redusă. Este extrem de respirabil. Confortabil în toate activităţile în care este folosit. Nu restricţionează mişcarea vaporilor de apă (transpiraţie).Se usucă rapid, minimalizând astfel pierderile de căldură.Rezistent. Are o perioadă mai mare de utilizare decât fleece-ul. Se poate spăla în maşina de spălat. Rezistent la uzură şi frecare.Versatil. Se poate folosi într-o gamă largă de activităţi. Ideal pentru reglarea temperaturii în condiţii de efort.

 

 termalprologo

Materialul de referinţă pentru materialele care păstrează căldura corpului şi sunt extrem de uşoare. Principiul de funcţionare constă în faptul că între fibrele materialului se formează săculeţi de aer, care captează şi reţin căldura corpului. Spre deosebire de fleece-uri, Polartec Thermal Pro nu-şi pierde calităţile de protecţie termică şi nu se scămoşează nici după spălări repetate.

 powerdrylogo

Un material patentat, conceput pentru a menţine pielea uscată când transpiri. Suprafaţa interioară a materialului îndepărtează umezeala de pe piele cu cel putin 30% mai repede decât Coolmax sau orice alt material similar. Suprafaţa exterioară permite uscarea de două ori mai rapidă în comparaţie cu bumbacul.
Proiectat pentru echipament tehnic şi îmbrăcăminte de corp. Protecţia împotriva razelor solare este de două ori mai mare decât în cazul bumbacului.
Polartec PowerDry este un material extrem de confortabil din categoria Next To Skin, extrem de respirabil, păstrează pielea uscată când transpiri, se usucă rapid pentru a minimaliza pierderile de căldură. Asigură  protecţie solară (UPF 15). Plăcut la atingere poate fi purtat atât ca echipament tehnic cât şi ca echipament de zi-cu-zi. Partea interioară a materialului absoarbe transpiraţia de pe piele şi o dirijează spre exterior. Transpiraţia este absorbită în punctele de contact cu pielea. Partea exterioară a materialului evaporă rapid umezeala absorbită.  Materialul are capacitate de absorbţie sporită şi se usucă cel mai repede în comparaţie cu  alte materiale.

windstopperlogo

O membrană stretch călduroasă, rezistentă la uzură, care nu permite trecerea vântului prin material, respectiv are o aerisire excelentă. Îşi menţine calităţile chiar şi după spălări repetate.

 technosoftlogo

Material compus din trei straturi: cel exterior este un material stretch rezistent la uzură, iar interiorul din polar pentru izolare termică. Între cele două straturi este laminat o membrană, care oferă impermeabilitate şi aerisire excelentă  îmbrăcămintei.

 airysoftshelllogo

Material  din două straturi, uşor şi respirabil. În exterior este un material stretch rezistent la uzură si la vant, iar pe partea interioară este laminată un strat fleece pentru izolare termică.

 

 technopilelogo

Este un material fleece tricotat, foarte confortabil cu calităţi excelente de izolare termică, folosit la confecţionarea stratului intermediar de haine sport.

 micralogo

Material poliester hydrofobic format din fibre cu microcanale, astfel materialul nu absoarbe ci transportă transpiraţia corpului spre exterior, oferind purtătorului un confort ridicat.

 

 merinologo

Lâna merino cu textură extra fină, nu provoacă iritaţie sau mâncărimea pielii.  Materialul nu se  şifonează şi nu intră la apă. Lâna are excelente proprietăţi izolatoare, în timp ce îndepărtează vaporii de apă. Abilitatea de a îndepărta umezeala facilitează ventilaţia căldurii care se eliberează în timp ce desfăşuraţi activităţi fizice, păstrând corpul cald şi menţinând echilibrul termic.

microthermlogo

Tricotaj de înaltâ calitate ce permite menţinerea temperaturii naturale a corpului, la o greutate foarte redusă. Îşi menţine calităţile şi aspectul timp îndelungat. Face faţă cerinţelor de performanţă în activitâţile unde căldura şi protecţia sunt necesare. Asigură căldură şi mişcare liberă purtătorului. Destinaţie-lenjerie de corp.

Lycra®

 

Material din poliuretan dezvoltat de DuPont, realizat cu tehnologie specială. Are o elasticitate de 70%, se mulează bine pe corp fără senzaţie de sufocare. Material uşor, rezistent la rupere şi îşi menţine culoarea timp indelungat.

 durathermlogo

Material polyester fleece, special proiectat pentru protecţie termică în sporturi de iarnă. Moale şi plăcut la atingere. Datorită stratului de silicon, fibrele au "memorie". Absoarbe o cantitate minimă de apă şi se usucă repede. Perfect pentru a fi folosit în medii umede.

thinsulatelogo

Material  pentru izolare temică. Datorită ţesăturii dense poate captura şi reţine o cantitate mai mare de aer  rezultând caracteristica excelentă de izolare. În ciuda acestui fapt este  respirabil, vaporii de apă trec prin ţesătură. Capacitatea de absorbţie este foarte mică, se usucă repede.

Polyamid silverfresh

Material tricotat, de două straturi, fabricat cu tehnologie 3D. Datorită acestei tehnologii este elastic tridimensional (se lărgeşte  în lungime, lăţime şi adâncime). Material de tehnologie inovatoare, care conţine în compoziţia fibrelor fire de argint. Argintul elimină 99,9 % din bacteriile şi ciupercile care produc mirosul neplăcut în decurs de o oră. Datorită caracteristicilor termodinamice foarte bune a argintului, hainele confecţionate din acest material iarna ţin de cald iar vara  oferă senzaţia de răcoare. Materialul este rezistent, efectul lui nu scade nici după utilizare intensă respectiv după spălări  repetate. În spatele acestor caracteristici se află cercetări şi testări de peste 10 ani.

sympatexlogo

O membrană hidrofilă 100% impermeabilă, 100% rezistentă la vânt şi respirabilă. Întrucât membrana microporoasă conţine pori minusculi nu admite pătrunderea apei sau a vântului şi a murdăriei. În acelaşi timp moleculele hidrofile expulzează  rapid umezeala.  Uşor de întreţinut, îşi menţine calităţile timp îndelungat, chiar şi în cazul spălării frecvente.

Rezistenţă la apă  250,000 mm.

vibramlogo

Talpa Vibram a fost proiectată să ofere maximă performanţă, confort şi durabilitate. Dezvoltat împreună cu un institut medical specializat în biomecanica piciorului. Design funcţional, amestecuri de cauciuc specifice fiecărei activităţi. Fiecare talpă de încâlţăminte este produsul unei expertize profunde a sportului şi a purtătorului pentru a atinge performanţa dorită.

Oţel inoxidabil

Oţelul inoxidabil folosit pentru lame de cuţite, este uşor de întreţinut, îşi menţine calităţile foarte mult timp. Proporţia de crom în combinaţia de  oţel este de 13%, iar duritatea este 53 – 54 pe scara Rockwell (HRC).

 

Oţel carbon

Material folosit pentru lame de cuţit, întreţinerea necesită puţină atenţie, este important să se usuce imediat după utilizare, şi să fie tratat cu ulei. Dacă este trat în mod regulat  rămâne inoxidabil.

Strat protector lama; Martef

 

Un tratament ce reduce forţa de frecare astfel lama alunecă foarte uşor în materialul tăiat, protejează lama de coroziune, curăţarea lamei devine foarte uşoară.

hipalonlogo

 

Aquatex L2C

 Material special, foarte uşor, peliculizat cu  două straturi: primul strat -de poliuretan- creează o barieră impermeabilă si respirabilă, cel de al doilea strat asigură protecţie şi rezistenţă impotriva abraziunilor.

Titan

Dacă aveţi nevoie de echipament fiabil şi de încredere, în acelaşi timp nu vreţi ca rucsacul să fie supraîncărcat, echipamentul din titan este răspunsul. Expuse la soare, în contact cu sarea sau  apa cu clor, tacâmurile si vasele de gătit  nu se corodează, nu cauzează alergie. Tacâmurile nu au gust neplăcut de metal.

Titanul în comparaţie cu oţelul este mai tare si mai usoară, dar în comparaţie aluminiul  rezistă mai bine  la căldură.

Titanul este folosit la echipamente outdoor: arzătoare, carabiniere, ancore pentru cort, vase, tacâmuri, etc.

climactivelogo

Membrana de înaltă calitate cu excelente caracteristici de  impermeabilitate si respirabilitate. Asemănător membranei Gore-tex, permite trecerea vaporilor de transpiraţie şi a căldurii prin microporii membranei, totodata fiind total impermeabil în exterior, astfel asigurând purtătorului mediu uscat în toate conditiile de vreme.

 

Deuter Ripstop 210  Un Nylon de 210 den. Se recunoaşte de la firele dure, ripstop, încorporate în suprafaţa lucioasă a materialului. Acest material de greutate redusă şi rezistenţă sporită,  este potrivită pentru fabricarea rucsacilor de greutate redusă, destinate pentru trekking, şi alpinism. Peliculizat cu poliuretan de înaltă calitate.
 Superpolytex

 Material din fire poliester, de 600 den, solid şi uşor, cu un strat gros de poliuretan. Folosit pentru confecţionarea rucsacilor de greutete redusă.

Deuter Ballistic  Ţesatură de înaltă densitate, de 420 den, cu aspect lucios, foarte rezistent şi cu greutate redusă. Este folosit la confecţionarea rucsacilor din seria Trans Alpin şi Aircontact. Peliculizat cu poliuretan.
 HexLite 210  Poliamida ripstop de greutate redusă, de 210 den, material folosit pentru confecţionarea rucsacilor pentru bicicletă şi alpinism. Datorită firelor mai groase  incorporate, materialul devine rezistent la sfâşiere. Peliculizat cu poliuretan.
Duratex-Lite

Material robust si durabil  de 500 den, rezistent la rupere. Peliculizat cu poliuretan.

 

Deuter-Macro-Lite

Poliamida speciala de 420 den, rezistent la abraziuni.  Peliculizat cu poliuretan. Folosit la rucsacii din gama Guide si Travel.

 

 

 


To Top